DUPLEX GRACIA – BARCELONA

Reforma a Gracia, Barcelona

Unir 2 pisos en 1 duplex a Gràcia

La idea inicial d’aquest projecte era la de unir dos pisos per convertir-los en un dúplex d’aproximadament 150m2. Cada habitatge original es distribuïa en saló, menjador, cuina, 2 habitacions i un bany.

El proyecte inicial

Hem transformat els espais marcant clarament zona de dia i zona de nit. La planta inferior és la que ha sofert més canvis a nivell distributiu i estructural, ja que hem enderrocat 2 parets mestres per poder crear un espai diàfan que acull saló, menjador, zona de lectura i cuina. A més, hem mantingut el bany existent i hem transformat una habitació en oficina amb entrada independent.

Duració de la reforma completa

El projecte es va dur a terme en aproximadament quatre mesos, des de les fases preliminars del projecte fins a la finalització i entrega de les claus als clients, passant per tot el procés de selecció dels materials i l’execució de l’obra.

A Estudi Romanelli interiorisme ens dediquem a projectes de reforma integral com aquest, gestionat completament des del disseny fins a l’execució de l’obra, estudiant al detall totes les instal·lacions, il·luminació, disseny de mobles a mida, fusteria i acabats especials tot amb la màxima professionalitat que ens caracteritza.

La reforma del dúplex

Per poder crear aquest habitatge dúplex hem hagut d’enderrocar part del sostre existent per col·locar una escala interior que comunica les dues plantes. Hem dissenyat una escala de xapa metàl·lica amb la barana a joc pintada del mateix color que les parets perquè fos el més lleugera possible.

La planta superior en canvi s’ha convertit en zona nit i hem distribuït una àmplia habitació tipus suite amb vestidor i bany privat. A la mateixa planta tenim també una altra habitació amb bany i cambra de planxa.

Com en la majoria dels nostres projectes intentem preservar al màxim els elements originaris com la fusteria de portes i finestres, ajustant tancaments i mecanismes i substituint els vidres per un major confort interior.

El paviment Mosaic Nolla

L’element més important d’aquest projecte és l’espectacular sòl de mosaic tipus Nolla. Hem tingut clar des d’un principi que era imprescindible conservar-lo i restaurar-lo. Ha estat un treball molt elaborat. Hem canviat la distribució del pis en diversos punts, això ens ha obligat a recompondre el mosaic en totes aquestes zones. Dedicant gairebé 200 hores per restaurar les zones desgastades o amb fissures i per recompondre parts del sòl allà on hem canviat la distribució de les parets. Un cop acabat de recompondre el sòl, hem hagut d’aplicar borada a tota la superfície, pulir, diamantar i aplicar una sèrie de productes per lluir-lo i deixar-lo impecable.

Sostres de bovedilla ceràmica revoltó

Un altre element destacat són les bovedilles originals, també conegudes com sostre de revoltón, que hem descobert i restaurat manualment a la zona del saló.

El mobiliari

Els mobles de la casa estan dissenyats pel nostre estudi i fabricats a mida. Totes les estades estan completament moblades: armaris de les habitacions, vestidor, armaris d’emmagatzematge i cambra de planxa.

La cuina

La cuina està distribuïda per aprofitar al màxim l’espai i tenint en compte que està oberta al saló hem optat per electrodomèstics integrats a més d’haver utilitzat una campana extractora a sostre i una placa de cocció invisible col·locada per sota de la taulell ceràmic tipus marbre calacatta.

El saló

Al saló hem dissenyat una prestatgeria que integra una llar de foc de gas i TV. Tots els prestatges tenen llum indirecta. A més, una sèrie de 4 portes proporcionen emmagatzematge ocult darrere d’elles. Al mateix saló hem instal·lat també una biblioteca al llarg de tota una paret amb zona de lectura.

El living

La zona d’estar s’ha moblat completament amb sofà, taula de menjador i cadires, butaques i tauletes auxiliars, a més de cortines i quadres.

Els banys

Els banys tenen parets i sòls de microquars (una mena de microciment). La griferia i accessoris són de color negre mat. Al bany principal hem mantingut el sòl original de mosaic i hem adaptat un moble de fusta antic com a moble de bany sobre el qual hem col·locat dos aigüeres de sobre taulell i griferia encastada a paret.

La il·luminació

La il·luminació també té un paper molt important en aquest projecte. A part de la il·luminació tècnica caracteritzada per focus encastats en els falsos sostres hem col·locat diverses llums decoratives en gairebé totes les estades.

Al saló hem col·locat 4 llums d’alabastre sobre la taula del menjador i al forat de l’escala hem instal·lat una llum de 4 metres que cau des de la planta superior i il·lumina tota l’estada.

Hem col·locat tires de llum indirecta en els sostres de les habitacions i al forat de l’escala. Als banys hem instal·lat el mateix tipus de llum a l’interior de les dutxes a més d’haver fabricat a mida tots els miralls dels banys amb llum darrere indirecta.

A la zona del saló hem col·locat dues tires de llum dins de les bigues de reforç que hem col·locat per poder enderrocar la paret de càrrega i d’aquesta manera il·luminem i ressaltem el sostre de bovedilles originals.

Breu història del Mosaic Nolla

Aquest tipus de mosaic té el seu origen a Anglaterra l’any 1850, encara que a Espanya seria Miguel Nolla qui el popularitzaria deu anys després (1863) a Meliana (València). Es tracta de la primera ceràmica d’altres prestacions produïda al país amb la qual a partir de petites tessel·les geomètriques de gres ceràmic (generalment de 5x5cm o 10x10cm) es formaven complexes composicions a mode de mosaic. Es produïen en massa peces geomètriques colorejades (normalment monocromàtiques, encara que algunes podien incloure un motiu incrustat) amb les quals es cobria tota la superfície del sòl.

A més, el sistema de producció feia que les peces fossin sempre mates per la qual cosa l’excés de llum no era ni és un problema.

Encara que va haver diferents fabricants, Nolla va ser el primer i també el més popular, motiu pel qual aquest tipus de paviment es coneix amb el seu nom.

Aquests fabricants comptaven en els seus catàlegs amb diferents dissenys de mosaics, però també permetien una major llibertat per realitzar-lo al gust del client o arquitecte. Amb l’aparició del mosaic hidràulic comença a desaparèixer ja que la seva col·locació i manteniment era més car.

Duració del projecte + reforma

Aquesta intervenció ha durat aproximadament 6 mesos des de les fases de projecte passant per l’execució de l’obra, mobiliari i decoració fins a l’entrega de les claus als nostres clients.

Plànol projecte interiorisme i reforma d'un pis a Gràcia, Barcelona